maanantai 14. toukokuuta 2012

Demokraattinen Tampere


Tampereen Vasemmisto esittää, että Hervannassa järjestetään kunnanosahallintokokeilu. Hervantaan valitaan vaalilla kunnanosalautakunta, jonka tuloksen valtuusto hyväksyy. Kunnanosavaltuusto on statukseltaan lautakunta ja se toimii kaupunginhallituksen alaisuudessa. Lautakunta jakautuu elinkaarimallin mukaisiin jaostoihin ja jäseneksi voidaan valita vain Hervannassa asuvia kuntalaisia. Se toimii käytössä olevan tilaaja-tuottaja -mallin ajan tilaajalautakuntana, mukautuen mahdolliseen toimintamallimuutokseen. Sen jäsenten ei tarvitse olla valtuutettuja, kuten muissa lautakunnissa.

Lautakunnan rahoitus määräytyy sen mukaan, miten kaupunki talousarviossa päättää koko lautakunnalle, lautakunnan saadessa väestöperusteisen osan tästä budjetista. Esimerkiksi jos Hervannassa on 10 % perusopetuksen oppilaista, se saa käytettäväkseen kaupungin budjetoimasta perusopetuksen menosta kymmenyksen. Kokeiluun otetaan mallia soveltuvilta osin Rovaniemen Yläkemijoen aluelautakunnasta, mutta mallista tehdään Tampereele soveltuva. Aluevaltuustokokeilulla ei ole tarkoitus korvata Alvareita, sillä kyseessä on edustuksellisen demokratian osa.

Helppo tiedonsaanti lisää demokratiaa

Alvareiden toimintaa tulee kehittää entisestään matalemman kynnyksen osallistumiseksi. Nykyisiä alueita pitää pyrkiä pilkkoomaan pienempiin, ihmisen kokoisiin kokonaisuuksiin, jotka mukailevat ihmisten kaupunginosaidentiteettejä paremmin. Alvareiden toimintaidea, olla suora vaikutuskanava tamperelaisille, on erinomainen täydennyspalikka edustuksellisen demokratian lisänä. Tamperelaisilla, (esimerkiksi 50 henkilöä), pitää olla mahdollisuus kutsua koolle asukaskokous tietylle alueelle, joka sitten käsittelee tietyn teemakysymyksen ja antaa lausunnon kaupunginvaltuustolle. Tällainen asia voi olla mikä vain alueellisesti merkittävä hanke. Tämä ei tietenkään poista kaupungin organisaation oma-aloitteista asukkaiden mielipiteen selvittämistä, mutta antaa tamperelaisille mahdollisuuden halutessaan järjestää virallinen kansalaiskuuleminen jostain heille tärkeästä asiasta.

Tiedonsaanti ja osallistuminen päätöksentekoon pitää tehdä mahdolliseksi valmisteluvaiheesta koko prosessin läpi valtuustokäsittelyyn ja toimenpanoon asti. Demokratia on mahdollista vain jos kaupunkilaisilla on koko ajan käytössä ajantasainen informaatio. Tiedotukseen ja vuorovaikutukseen panostaminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin valmistelun laadun parantuessa. Kaupunkilaisten asiantuntemus ja näkökulma on liian arvokas hukattavaksi. Tampere tarvitsee lisää rohkeutta ja halua kokeilla ennakkoluulottomasti uudenlaisia osallistumisen muotoja.

Julkishallinnon tuottaman tiedon ei pidä pölyttyä arkistokovalevyjen kätköissä vaan sen pitää olla kaikkien saatavilla yksityisyydensuojan sallimissa puitteissa. Avoin data ja avoimet rajapinnat antavat mahdollisuuden uusiin tapoihin kehittää demokratiaa ja kaupungin palveluita sekä tuottaa uusia liiketoiminnallisia innovaatioita. Tehdään Tampereesta edelläkävijä julkishallinnon tietovarantojen avaamisessa!

Kuntademokratiayksikön pitää pyrkiä havainnoimaan niitä väestöryhmiä, jotka olemassa oleviin malleihin eivät osallistu ja pyrkiä kehittämään osallistumattomia väestörymiä suosivia toimintatapoja. Tämä siksi, että jos osallistuminen kehitetään vain jo osallistuvien ehtojen mukaisesti, niin ulkopuolla olevat voivat entistä herkemmin rajautua osallistumisen ulkopuolelle, koska toimintatavat tehdään vain jo osallistuvien halujen mukaisesti.

Osaohjelmaa ovat valmistelleet Mikko Kähkönen, Seppo Säämäki…

1 kommentti:

  1. Olen asunut kymmenen vuotta Hervannassa ja sen kokemuksen perusteella uskallan sanoa, että kunnanosavaltuusto ei toimisi. Se olisi koriste-elin, joka tosiasiallisesti olisi peruste kehyskuntien pakkoliitoksille.

    Jorma Mäntylä
    Kangasala

    VastaaPoista